Skriv lite info till bild 1 här

Urheilulääkäritoiminta

Alan vastaanottotoimintaa vuodesta 1976.

Suomen olympiajoukkueen lääkärinä Barcelonan olympialaisissa 1992.

Suurempien yleisurheilukilpailujen vastuulääkärinä Turussa 80-ja 90-luvuilla.

Muutamia maaotteluja - lääkäritehtäviä yleisurheuilussa.

Vastuulääkärinä yleisurheilun veteraanien MM-kilpailuissa Turussa 1991 yli 5000 urheilijaa; rankka tehtävä, koska käyntejä oli ensiapupisteessä noin tuhat. Paavo Nurmi maratonien vastuulääkäri Turussa vuosina 1992 – 2000.

Vastaanottotoiminnassa korostuu alaraajojen rakenne – ja toimintapoikkeavuuksia huomiointi (katso kuva alla). 70-luvun lopulta lähtien olen tehnyt pohjallisia yli 10 000 paria. Niiden käyttö ja sovellutukset on vuosien mittaan laajentuneet. Viimeisen viiden vuoden aikana olen alkanut käyttää niitä paljon myös selkäpotilailla.

Alaraajojen pituuseroon (luotettava määritys vaatii röntgenkuvauksen) olen kiinnittänyt huomiota 80-luvun alusta alkaen. Puolella henkilöistä on alaraajoissa viisi millimetriä tai sitä suurempi pituusero, yli yhden centimetrin ero noin 15 prosentilla. Pituuserolla on vaikutusta monien alaraajojen ja selän rasituskipujen taustalla.

Liiaksi sisäänkiertyvä nilkka ja jalkaterärakenne (ylipronaatio) on noin 40 %:lla ja liian vähän sisäänkiertyvä (liian jäykkä eli alipronatoiva jalkarakenne) puolestaan 10 – 15 %:lla henkilöistä. Alipronaatio aiheuttaa tärinärasitusta ja ylipronaatio vääntörasitusta alaraajoihin lantiota ja alaselkää myöden.

Rasitusvammoissa ja erilaisissa kiputiloissa käytän aktiivisesti injektiohoitoja. Olen perehtynyt niiden käyttöön muutamien omien tutkimusten ja kirjallisuuteen perehtymisen avulla. Suomen Lääkärilehteen olen kirjoittanut kaksi artikkelia injektiohoidoista.

Valtaosa vastaanottojeni potilaista on tavallisia kansalaisia. Urheilijoiden ja kuntoilijoiden osuus potilaista on luonnollisesti merkittävä. Vastaanotolla käy paljon hankalia kroonisia tukielimistön kipuja potevia potilaita. Lyhyt kuvaus hoitoajatuksista selviää jäljenpänä kohdasta hoitoperiaatteet.

Vastaanottotoiminta keskittyy yksinomaan vammojen ja rasituskiputilojen (poislukien reumasairaudet) diagnostiikkaan ja hoitoon. Vastaanottoajat ovat yleensä puoli tuntia.